Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3. A lovak testrészei

 3.) A lovak testrészei

A váz 
A ló csontvázát 205 csont építi fel. A vázrendszer védi a létfontosságú szerveket a sérüléstől és egyben az izmok tapadási felületét is jelenti.A hajlékony végtagok segítik a mozgást és cipelik a ló testömegét, valamint a rászkódást is felfogják. Ez a feladat legfőképpen a a csüdökre hárul. A csontok és az inak speciális felépítésének köszönhetően a ló képes állva is aludni. A ló motorja a vázizomzat. Az izmok összehúzódása és elernyedése révén tud járni és vágtázni.
 
A légzés
Ahhoz, hogy a ló szervezete zavartalanul mőködhessen, oxigénre van szüksége. A beszippantott levegő az orrból a garatba, majd a légcsövön át a tüdő hörgőihez, végül a léghólyagocskákhoz jut. A léghólyagocskák vékonyka falán keresztül megtörténik a gázcsere, vagyis az oxigén fölvétele és szén-dioxid leadása. A fölvett oxigén a vérbe kerül, és az ereken, a vénákon át a szívbe jut, majd onnan a tüdő erein keresztül a léghólyagocskákhoz, ahol megtörténik a szén-dioxid leadása, vagyis a kilégzés.
Mit árulnak el a fogak? 
A fogazat a táplálkozás mellett a kor meghatározását is segíti. Ezt 10 éves korukig lehet a legpontosabban megállapítani a metszőfogak vizsgálatával. A csikónak először tejfogaik nőnek, amit 3-5éves kor között állandó fogakra cserél. Fejlődésével aztán zek a metszőfogak fokozatosan kifelé hajlanak, és a rágófelületükön lévő mélyedések, az úgynevezett fogkupák egyre sekélyebbé válnak. Az idősebb ló korát már csak megközelítőleg határozhatjuk meg a fogak rágófelületének alakja és kopásának mértéke szerint.
A táplálék útja
A ló legelő életmódja során mindig csak kis mennyiségű táplálékot fogyaszt. Az ízletes hajtásokat metszőfogaival harapja le, amit aztán a nyelvével továbbít az örlőfogakhoz. A falat ezután a nyelőcsövön át a gyomorba, majd onnan a vékonybélbe jut, ahol  az emésztés is folyik. A máj, a hasnyálmirigy és a bél sejtjei olyan emésztőimzemeket termelnek, amelyek bontják a táplálékot. A vékonybélben megkezdődhet a felszívás. Innen a táplálék a vakbélbe, majd a vastagbélbe jut. Ebben a szakaszban a növényekben lévő, nehezen emészthető cellúlózt, az itt élő baktériumok bontják. A vastagbélben a víz és némi tápanyag felszívásával beindul a béltartalom besűrűsödése. A ló szervezete által meg nem emésztett tápláslék, vagyis a bélsár a végbélen keresztül külvilágba ürül.
 
A lovak csontozata
A ló fogazata
fogak.jpg  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.